Burgemeester Han van Midden opent fototentoonstelling en expositie 50 jaar Kortendijk

Zaterdag, 23 maart was een groot aantal belangstellenden naar Wijkcentrum ’t Dijksteeke gekomen om de feestelijke opening van de fototentoonstelling en expositie werkstukken van de basisschoolleerlingen door burgemeester Han van Midden bij te wonen.

Voorzitter Ben Buurstee van Bewonersplatform Kortendijk heetten iedereen van harte welkom.
In 1973 werden de uitgestrekte velden vanaf Burgerhout tot het Laagveld met wijds uitzicht, waar de zandhazen overheen zoefden, bestemd tot de nieuwe woonwijk Kortendijk.
De officiële  sleuteloverdracht van de eerste woningwetwoning van St. Sint Joseph (nu Alwel) vond plaats op 1 juli 1974 door Burg. Godwaldt.
Het merendeel van de woningen werd gebouwd in de 10 opvolgende jaren met later de uitbreiding met de wijkdelen Sterrebos en De Landerije.
Totaal telt de wijk nu 4710 woningen met ruim 11.000 inwoners.

Bewonersplatform Kortendijk wilde het 50 jarig bestaan nu onopgemerkt voorbij laten gaan.
De rode lijn werd “van en door de bewoners Kortendijk” De ideeën die ter tafel kwamen werden opgepakt en uitgewerkt door verschillende werkgroepen.
Dit resulteerde in opnieuw uitbrengen van de Dijkkrant en in het programma wat nu staat met de aftrap vandaag voor fototentoonstelling en expositie werkstukken en het feestweekend op 13 en 14 april.

De voorzitter dankte en vroeg applaus voor de vele vrijwilligers die zich geweldig inzetten, wijkcentrum ’t Dijksteeke, St. Cultuur Verbindt, Benjamin Scheltema en Joost van Ekeren, die voor de wijk een eigen Dijklied schreef en componeerde.

De kinderen van de vier basisscholen in de wijk hebben met werkstukken hun kijk op de wijk 50 jaar vooruit uitgebeeld. Van de in totaal 44 gemaakte werkstukken werden er door de jury 7 uitverkoren om te exposeren.

Woordvoerder Wim Matthijssen van de werkgroep fototentoonstelling zei dat beelden meer zeg dan woorden en hoopt dat de foto’s tot verbinding leiden.

Er is ook een fotowedstrijd onder de ingezonden foto’s door bewoners. Bezoekers kunnen drie foto’s aangeven die zij het mooist vinden. Uitslag van de winnaars is 14 april om 17.00 u in ’t Dijksteeke.

Daarna vroeg hij de burgmeester de tentoonstelling te openen.

Han van Midden werd rondgeleid en kreeg uitleg bij de 50 ingelijste foto’s. Van toen en nu.  
Daarnaast zijn op panelen de ingezonden foto’s van u van inwoners te zien en is er een doorlopende digitale presentatie van overige foto’s, totaal 227.

Aangekomen bij de werkstukken van de schoolkinderen vertelde Karin Goderie, werkgroep Ouders jeugd, dat de kinderen gevraagd was middels een werkstuk te laten zien hoe zij de wijk over 50 jaar zien.

Vol enthousiasme vertelde onder andere Lars, Senne, Jolein, Lieke, Nick en Maties over hun gemaakte werken. De Burgemeester vond het zeer inspirerend en avontuurlijk. “Ik hou ook van avontuur, zei de burgemeester en als wij  ooit uit Curacao terugkeren, zou ik wel in zo’n boomhut woning willen wonen”.Hij was bijzonder in de indruk en vol lof over de inzet van de kinderen die in totaal voor 44 kunstwerken hebben gezorgd.

Hierna kreeg de Burgemeester uit handen van de voorzitter namens het Bewonersplatform een fotoboek aangeboden, zodat hij in Curacao nog eens kan terugblikken op wijk Kortendijk.